Craciunul Singuratatii

craciunul singuratatii

Sigur ca sarbatoarea Craciunului presupune armonie familiala, ganduri bune si generozitate. Ce ne facem insa cu cei din spitale, aurolacii, batranii carora li s-au vandut casele in care traiesc? Ce ne facem cu nefericitii, cu cei singuri si deprimati care nu intrevad nicio raza de speranta? Ce ne facem cu cei care-i pierd pe cei dragi in apropierea Craciunului si privesc bradul cu ochii lacrimand de amintiri sangerande ale celor plecati?

Ce ne facem cu cei plecati, cu familiile dezbinate, ce ne facem cu parintii care lupta pentru viata copiilor lor? Societatea moderna ii exclude parca pe toti acesti proscrisi. Oamenii sunt dispusi formal sa fie generosi. Este un altruism care tine mai degraba de „asa se face” decat de o pornire launtrica generata de valoarea intrinseca a mesajului crestin. Hai sa ducem niste cadouri la caminele de batrani pentru ca sa putem dormi linisiti in seara de ajun. In definitiv merge si asa. E mai importanta finalitatea decat sentimentul care a generat-o. Cu toate astea miile de membri ai listei de mai sus incearca un sentiment de excludere de la sarbatoarea burgheza a Craciunului exprimata prin caldura, cadouri, zambete largi si suflet bun stropit cu vin si cozonac in cercuri restranse in care oamenii se imbratiseaza feriti de jungla de afara. Poate ca solutia pentru cei singuri ar fi sa se sustraga din sfera acestui sistem de referinta.

Craciunul nu e in mall-uri si nici pe partii sau in restaurante cu specific romanesc. Craciunul nu e nici macar in fata brazilor sub care fiecare a pus cadouri dupa posibilitati. Craciunul nu e reprezentat de inflatia de colinde care aproape ca te ingretoseaza.

Craciunul este in povestea simpla a nasterii lui Isus. Si poate ca Isus a fost cel mai singur OM din istoria lumii. Pentru ca oamenii l-au fortat sa-si duca existenta in no-man’s land-ul dintre ei si Dumnezeu. Semnificatia Nasterii Celui care din solitudinea divina a reusit sa raspandeasa la scara mondiala o filosofie a iubirii asta trebuie sa fie raza de speranta pentru toti cei care se simt singuri de Craciun.

Pe cruce, la capatul lumesc al calatoriei, Fiul Omului a fost parasit de oameni. Pentru ca apoi sa renasca inmiit la dreapta Tatalui. Craciunul sta in Bucuria ca Isus a putut sa renasca din singurate si dispretul necredinciosilor. De Craciun Isus este speranta celor Singuri. In afara lumii nebune in care traim suntem fiecare dintre noi si El.

Reclame

Posted on 23 decembrie, 2008, in Real life, Thoughts. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Interesant, dat nu vrei sa adaugi putin umor siteului tau :P? O poza haioasa cu animale care se schimba in fiecare zi.
    Dacam da, da click pe numele meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: