PDA-ul in medicina moderna

Personal Digital Assistants, sau mai pe scurt PDA, sunt minicomputere de marimea unui buzunar menite initial sa fie un gen de organizator/agenda portabila. In acest articol, care in nici un caz nu se vrea exhaustiv, dorim sa orientam medicul asupra utilitatii unui astfel de unelte la patul bolnavului, sa oferim cateva sfaturi legate de sistemele de operare si de hardware si nu in ultimul rand sa aratam ce amploare au capatat aplicatiile cu specific medical destinate PDA-urilor.

 

In contrast cu computerele de birou sau laptop-urile, asa-numitele palm-uri au avantajul unei manevrabilitati superioare, fiind mult mai mici si usoare, ofera o functionalitate imediata si sunt mult mai robuste (datorita lipsei partilor mobile). Cu timpul, aceste unelte au devenit din ce in ce mai sofisticate, astfel ca in ziua de astazi se poate utiliza un PDA pentru accesul internetului si al casutei postale, pentru jocuri, pentru a viziona filme sau asculta muzica, pentru editarea documentelor, prezentarilor sau tabelelor de tip Excel si, nu in ultimul rand, pentru rolul de telefon (PDAphone sau smartphone). Modelele moderne, cu capacitati de inregistrare audio/video, camera foto, conectare wireless, memorie expandabila si ecrane cu rezolutie inalta, incorporeaza mai multa putere de calcul decat a fost necesara pentru Apollo 11.

Probabil, va fi dificil pentru un utilizator din Romania sa-si gaseasca modelul dorit. Magazinele de specialitate nu au o oferta foarte bogata (desi probabil ca se poate face comanda cu plusul pentru taxe etc.), mai multe sanse fiind la magazinele online. Dar atentie ca si acestea au in general preturi mai mari decat cele din strainatate (uneori diferentele mergand pana la ordinul sutelor de euro sau dolari). Pentru a evita cumpararea unui produs fie prea scump pentru nevoile unui medic, fie a unuia care sa se dovedeasca inutil, una din solutii ar fi: analizarea tipului de software si a cerintelor de sistem ale acestuia (in special medical, caci acesta este tinta acestui articol) pe care si-l doreste utilizatorul, stabilirea sistemului de operare pe care sa ruleze toate programele dorite, stabilirea configuratiei hardware necesare (procesor, memorie interna, memorie RAM, ecran etc.) si cautarea unui model cu aceste caracteristici.

 

Sa trecem in revista la modul general care sunt tipurile de aplicatii medicale pentru care merita efortul de a achizitiona un PDA. In primul rand, numeroase textbook-uri isi au echivalentul pentru PDA: Harrison’s Principles of Internal Medicine 16th ed, Washinton Manual of Medical Therapeutics 30th ed., The Clinical Medicine Consult, 5- Minute Consult Series, Merck Manual, DSM-IV, Oxford Handbook of Clinical Medicine etc. Au aparut si programe care integreaza mai multe astfel de manuale, oferind utilizatorului un set amplu de referinte medicale. Dintre cei mai importanti mentionam: Skyscape (www. skyscape.com), Handheldmed (www. handheldmed.com), Franklin Electronic Publishers (www.franklin. com), Unbound Medicine (www.unboundmedicine. com), eMedicine (www.emedicine. com) si altii. Exista numeroase farmacopee destinate utilizatorilor de palm-uri dintre cele mai recunoscute fiind: ePocrates Rx (www.epocrates. com), DrDrugs (Drug Guide for Physicians), A2zDrugs (A to Z Drug Patient-tracking Facts) si MosbyDrugs (se regasesc pe site-ul Skyscape), Lexi-Drugs Platinum (www.lexi.com). In ceea ce priveste antibioterapia, exista aplicatii specializate precum Sanford Guide to Antimicrobial Therapy si The Johns Hopkins POC-IT ABX Guide. Calculatoarele medicale sunt o unealta indispensabila in practica curenta, actual fiind disponibila o multitudine de programe, de la aplicatii pentru diversi parametri (clearence-ul creatininei, gap osmolar, deficit de apa etc.), la indici de severitate (scara Glasgow, scor Child- Pugh etc.), la dozaj de medicamente si chiar pentru cercetare (likelihood ratio, numar necesar de tratat etc.). Pentru cei interesati, se gasesc dictionare medicale, cele mai raspandite fiind: Stedman’s Concise Medical Dictionary si Beiks Medical Dictionary. Sa nu uitam ca toate ghidurile pot fi accesate si cu ajutorul PDA-ului, fie ca fisiere pdf (toate sistemele de operare includ aplicatii ce pot citi astfel de fisiere), fie ca set complet, precum PDA Pocket Guidelines al Societatii Europene de Cardiologie. Despre fiecare din aceste categorii de aplicatii urmeaza sa detaliem in articolele ce vor urma.

NB: Informatiile oferite in acest articol pot fi gasite pe internet, folosind orice motor de cautare. Autorul nu este sub contract cu nici o firma sau dezvoltatori de software, ale caror nume sau produse au fost mentionate in randurile de mai sus. De asemenea, autorul nu doreste ca informatiile sa fie interpretate ca reclama a unuia sau altuia din produse.

 

cardio.ro

Reclame

Posted on 24 mai, 2007, in Informative. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: