Baia Mare

Stema oraşului Baia Mare Baia Mare în România
Ţară România
Suprafaţă 235,73 km²
Primar Cristian Anghel, (PNL)
Sit web ro Sit web oficial
Poziţia oraşului Baia Mare în cadrul judeţului Maramureş
Poziţia oraşului în cadrul judeţului

 

Live WebCam Piata Millenium Baia Mare

JavaWeb ActiveXWeb

Localitatea este atestată documentar pentru prima oară în 1329, ca şi Râul Doamnelor, (Rivulus Dominarum) într-un act al cancelariei regelui Carol Robert. Un alt document important pentru istoria oraşului este cel emis la 20 septembrie 1347 de cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou, prin care se specificau privilegiile localităţii. Totodată, documentul descrie pe larg modul de organizarea administrativă, modul în care se alegeau organele de conducere şi ce competenţe aveau, fiind o foarte importantă sursă pentru istoria localităţii.

 

 

 

Baia Mare se află în vestul judeţului Maramureş, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafaţă de 23,47 ha, municipiul cuprinde administrativ şi localităţile Blidari, Firiza, Valea Neagră şi Valea Borcutului.

În proximitatea oraşului se află mai multe dealuri si munti, ca Dealul Florilor (367 m), Piatra Bulzului, Dealul Murgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniş (1.307 m), Mogosa (1.246 m) ş.a.

Reţeaua hidrografică este formată din râul Săsar, care traversează de la est la vest oraşul, râul Firiza din apropiere cu lacul de acumulare de la barajul Strâmtori, lacul Bodi de la Ferneziu şi lacul de la Mogoşa.

Regiunea are o clima temperat oceanica cu o usoara nuanta mediteraneană – ierni blânde, şi veri răcoroase. Temperatura anuală medie este de 9,6°C.

Vegetaţia regiunii era alcătuită în proporţie de 80% din păduri de foioase (fagi, carpeni şi stejari), care au fost defrişate şi înlocuite cu culturi agricole. Pe rama depresiunii Baia Mare predomină pădurile de gorun în amestec cu carpen. Specifice regiunii sunt suprafeţele întinse cu castani comestibili, ele fiind cea mai mare suprafaţă împădurită cu castani din România.

Fauna cuprinde multe specii cunoscute din zona carpatică: cerb, căprior, lup, vulpe, iepure, jder, veveriţă. Păsările, prezente mai ales în zona pădurilor de fag, sunt: ieruncă, porumbel de scorbură, huhurezu mare, uliu porumbar, bufniţa, şoimul. În râurile de munte trăiesc lostriţa, păstrăvul, scobarul şi ştiuca.

Există mai multe rezervaţii naturale: Cheile Tătarului, Creasta Cocoşului, Lacul albastru din Baia Sprie.

Monumente şi clădiri

 • Turnul Ştefan este o anexă a Catedralei „Sfântul Ştefan”, ridicată de lancu de Hunedoara pe parcursul secolului XV. Construit în stil gotic turnul are 40 m înălţime. Turnul a fost folosit pentru supravegherea eventualelor posibile incendii şi supravegherea strategică a oraşului.
 • Casa Iancu de Hunedoara, ridicată în 1446, este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soţia sa Elisabeta.
 • Localul Monetăriei, clădit între anii 1734 şi 1737, era folosit pentru baterea monezilor. În prezent edificiul slujeşte drept sediu al Muzeului Judeţean Maramureş.
 • Turnul Măcelarilor a fost construit în secolul al XV-lea. Există o legendă, conform căreia din acest turn ar fi fost împuşcat Pintea Viteazul.
 • Biserica de lemn din Chechiş, a fost construită în anul 1630 în satul Chechiş. Din 1939, a fost mutată la Baia Mare, în cadrul Muzeului Etnografic.
 • Vechiul han al oraşului adăpostea târgurile băimărene, iar din 1870 sediul primăriei. Actualmente aici sunt adăpostite Judecătoria, Notariatul şi Colegiul de Avocaţi.
 • Biserica Sfânta Treime este un lăcaş de cult ridicat între anii 1717-1720.
 • Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a fost ridicată între anii 1905-1911 şi are un interior, de o valoare artistică deosebită.
 • Clădirea Prefecturii judeţului Maramures, inaugurată în 1969, a fost proiectată în stilul tradiţional maramureşean,
 • Casa de Cultură cu o sală de 700 de locuri, a fost construită în 1971,
 • Teatrul dramatic construit în 1967.
Reclame

Posted on 22 aprilie, 2007, in Informative, MadeInRomania. Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Textul e plin de greseli gramaticale.

 2. @blitzkrieg
  Care sunt „greselile gramaticale”, stimabile?!

 3. Nice. O multime de informatii despre orasul meu iubit de care nu stiam; intr-un spatiu extrem de mic. Felicitari!

 4. cool website, but you do have any pictures of maramures folk?

 5. cel mai frumos oras!!!!

 6. merita vizitat! este destul de mic dar f frumos 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: