Ce este sufletul…?

În cartile de specialitate sufletul este definit ca fiind totalitatea proceselor afective, intelectuale si volitionale ale omului; omenie, bunatate, mila.

Psihologia a încercat sa dea o definitie acestui termen dar nu este cea mai reusita pentru ca „sufletul” nu poate fi definit. Sufletul este specific tuturor fiintelor, dar în special omului.

Marii filosofi afirma ca „sufletul” este „acea substanta spirituala care da omului viata si care este socotita de origine divina si cu esenta vesnica”.

Sufletul este reflectat prin actiunile, comportamentul omului.

Sufletul nu poate fi bun sau rau, deoarece acesta este divin, pur, este partea nemateriala a omului care îi guverneaza gîndirea, starile, actiunile si care îl mentin pe acesta în viata.

Bunatatea inimii omului, care devine profunda si pozitiva asupra aproapelui, reflecta de fapt sufletul acestuia.

Tinerii din ziua de astazi se feresc sa mai priveasca în jur cu dragoste, cu încredere si bunatate, pentru ca nu li se raspunde pe loc cu aceeasi moneda.

Reclame

Posted on 23 iulie, 2006, in Mix. Bookmark the permalink. 16 comentarii.

 1. Sună tare interesant ceea ce scrii tu aici…ia să mai venim noi :).

 2. Parca vb din cati :D… sunt fel convins ca sufletul e de fapt faptura noastra purtarea nostra …se spune ca daca privesti in ochi unui om ii vezi sufletul :X si eu cred ca asa si e 😀 ochi sunt oglinda sufletului 😀 … paa

 3. sufletul nu exista, este o simpla inventie care ne da aripi, iar „bunatatea inimii omului” suna a vers de manea… de.. sunt un om rau si fara suflet..

 4. Sufletul = toatalitatea insusirilor ce pot creiona personalitatea unei fiinte atat din partea trupeasca (inalt, scund etc. ce poate constitui o particulariatate distincta a fiecarei fiinte), cat si in ce priveste caracterul fiecari fiinte ce tine de partea spirituala a fiecarui om.

 5. sufletul este ceea ce ne diferentiaza de animale,plante,pasari…Dumnezeu ne-a creat intr-un mod diferit fata de celelate fiinte create de El, modelandu-ne din tarana shi dandu-ne ceea ce noi numim viata….sufletul este cel care ne face sa fim COROANA CREATIUNII LUI DUMNEZEU!!!!!!!

 6. Draga CAPSTAN, daca tu crezi ca sufletul nu exista inseamna ca ai trait degeaba, inseamna ca esti un om fara suflet (si care asculta manele). Sufletul ti-l pierzi pe zi ce trece, daca nu crezi ca exista. La botez, se pogoara Duhul Sfant catre cel botezat, acela este sufletul. Tu cand ai fost mic, erai foarte fericit pentru ca nu stiai ce este acela pacat. In momentul in care ai aflat si ai facut pacatul respectiv sufletul tau s-a intristat si ai inceput sa crezi ca nu mai ai suflet. Daca vei continua asa il vei pierde de tot, iar un om fara suflet nu difera deloc de un obiect, urmatoarea etapa fiind negarea ta ca persoana si sinuciderea. Sufletul (sau duhul) exista in fiecare din noi, iar noi putem sa-l marim (prin fapte bune), sau sa-l micsoram, sa-l inrautatim ( cu alcool, droguri, certuri, desfrau si alte pacate). Oricum dupa ce vei muri fizic, iti vei da seama atunci de ceea ce esti tu defapt, pacat ca atunci nu o sa mai poti sa scrii ca sufletul nu exista.

  • Scuza-mi abordarea plastica. Cu siguranta suntem alimentati de o energie pe care nu o putem constientiza la nivel cognitiv, energie pe care multi dintre noi o numim suflet. In acelasi timp mai cred ca manifestarea sufletului nu prea are de-a face cu dogmele religioase, dogme de care se pare ca esti foarte ancorat. Dumnezeu nu se manifesta intr-o manierea albitrara, precum ne povestesc noua religiile lumii, cuvantul pacat nu exista in vocabularul Creatorului, El ne-a creeat sa fim liberi si nu constransi de prejudecati, ne mai invata prin diversi frati mai mari, ca orice actiune intreprinsa de noi va avea o reactie si astfel vom putea sa discerne ce este bine si ce este rau pt. noi. Sufletul va pleca la fel de pur precum a venit in aceasta minunata lume. Creatorul nu este un justitiar, El este iubirea suprema. Draga Capstan ai dreptul de a alege in a crede in existenta sufletului sau nu, nu vei fi urechiat pt. convingerile tale. Va urez toate cele bune!

 7. Sufletul e totul. Fara el corpul e degeaba.

 8. si daca sufletul este informatie?

 9. Pt. ce bolmojeala!

  Cum adica informatie?

 10. parerea mea este ca …din moment ce traim si ne bucuram de fiecare clipa de viata nu avem cum sa credem ca nu avem suflet ..fara el nu existam ….

  p.s. am luat niste informatii dn ceea ce ati postat voi si am realizat un esesu argumentativ,,,,pt la latina dupa afirmatia”sufletul este sau nu d esenta divina” si am luat 10″X

  ma multumesc tuturor pt idei..

  see ya!

 11. sufletul este mintea. Bunatatea, personalitatea si tot ce te definiste ca om nu provine dintr-o entitate divina, ci se pot explica stintific (sociologii si psihologii pot face asta mult mai bine decat pot eu). Sfarama putin cate putin mitul religiei, dar asta e pretul cunoasterii – nu ai un suflet supranatural, divin;
  pt credinciosi care ar da reply: doar pt ca esti spiritual si crezi intr-un mod fanatic ca ai suflet nu dovedeste existenta sa. Recomand „Psychology of Good & Evil” de M Shermer

 12. Sufletul se aseamana cu un soft. Este informatie structurata. Nu are dimensiune nici greutate. Se mnifesta doar pe suport (in cazul omului material, creierul si inima, intre acestea existand o legatua stranie inca neelucidata pe deplin). Sufletul este transferabil asemenea unui soft, la moarte putand trece pe un alt suport, pastrandu-si caracteristicile. Sufletul are particularitatile lui, el putand evolua pe parcursul vietii terestre sau putand sa se degradeze („viruseze”), depinde de entitatile cu care vine in contact pe de o parte iar pe de alta parte depinde de „autoprotectia” cu care este inzestrat.. Sufletul curat este prfectibil, invatabil, creste in complexitate si profunzime in timp, devine „un suflet mare”, are un viitor stralucit. Heraclit spunea: „pe oameni ii asteapta dupa moarte ceea ce nu banuiesc nici nu-si inchipuie”. Mari si frumoase surprize pentru cei „curati” care evolueaza continuu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: